Asatsuyu je kultivar známy ako "prírodné gyokuro". Dôvodom je, že má chuť podobnú ako gyokuro bez toho, aby čaj musel prejsť procesom zatieňovania. Kultivar Asatsuyu je určený pre senchu a je obľúbený aj vo forme fukamushicha. Jeho názov v preklade znamená "ranná rosa" a keď sa z neho urobí sencha, urobí sa nálev jasnej žltej farby. Listy Asatsuyu sú jemné, preto je potrebné pri výrobe (naparovaní a valcovaní) postupovať opatrne.
Jedná sa o starý kultivar, ktorý bol zaregistrovaný už v roku 1953 ako japonský čajový kultivar číslo 2. Historicky pochádza zo semena čajovníka nájdeného v oblasti Uji. Zhodou okolností je Uji veľmi známa svojou výrobou čaju gyokuro. Tento kultivar je vynikajúcim čajom. Má dobrú sladkosť, voňavú arómu a miernu trpkosť.
Bohužiaľ, tento kultivar je veľmi náchylný na poškodenie mrazom a jeho úroda nie je taká výdatná ako úroda kultivaru Yabukita. Preto sa väčšina pestovateľov čaju zdráha ho pestovať. Aby sa predišlo týmto problémom, bol vyšľachtený kultivar Saemidori krížením Asatsuyu a Yabukita.