Kultivar Asatsuyu

Asatsuyu je kultivar známy ako "prírodné gyokuro". Dôvodom je, že má chuť podobnú ako gyokuro bez toho, aby čaj musel prejsť procesom zatieňovania. Kultivar Asatsuyu je určený pre senchu a je obľúbený aj vo forme fukamushicha. Jeho názov v preklade znamená "ranná rosa" a keď sa z neho urobí sencha, urobí sa nálev jasnej žltej farby. Listy Asatsuyu sú jemné, preto je potrebné pri výrobe (naparovaní a valcovaní) postupovať opatrne.

Jedná sa o starý kultivar, ktorý bol zaregistrovaný už v roku 1953 ako japonský čajový kultivar číslo 2. Historicky pochádza zo semena čajovníka nájdeného v oblasti Uji. Zhodou okolností je Uji veľmi známa svojou výrobou čaju gyokuro. Tento kultivar je vynikajúcim čajom. Má dobrú sladkosť, voňavú arómu a miernu trpkosť.

Bohužiaľ, tento kultivar je veľmi náchylný na poškodenie mrazom a jeho úroda nie je taká výdatná ako úroda kultivaru Yabukita. Preto sa väčšina pestovateľov čaju zdráha ho pestovať. Aby sa predišlo týmto problémom, bol vyšľachtený kultivar Saemidori krížením Asatsuyu a Yabukita.